MAJA HAVDE STAVE- OG LÆSEPROBLEMER

<< Nyheder
1. august 2011

SAMSYNSTRÆNING HOS DH SYN & TRÆNING I SOLRØD, VED DORIS HOLMER

Maja har stave og læseproblemer. Hun læser langsomt. Hun fortæller , at bogstaverne ikke står stille på linjen. Hun mister læsestedet og har svært ved at finde tilbage i teksten. Hun skal læse sætningerne flere gange for at få forståelsen.

Hun bytter om på b og d. Har næsten daglig hovedpine samt indimellem tilfælde der ligner migræne. Syntes hun har svært ved at koncentrere sig i skolen, når der er meget larm. Hun har svært ved at gribe en bold. Bliver køresyg hvis hun sidder og læser eller kigger nedad ved kørsel. Når hun sidder og ser fjernsyn holder hun hovedet på skrå. Hun har ikke lyst til at læse, da det er så svært for hende.

Hun har været hos øjenlæge for at få tjekket om der var noget galt med hendes syn, men det var okay. Var derefter hos en optiker som også var optometrist. Han kunne konstatere, at hun havde noget med hendes samsyn. Hun fik læsebriller som skulle hjælpe hende, så hun kunne læse længere uden at blive træt i hovedet.

I en fjernsynsudsendelse så vi noget om at have læsevanskeligheder og at det kunne hjælpe med træning. Kort tid derefter var der en artikel i 'Ude og hjemme' om det samme emne. Der var et link til en hjemmeside og der finder vi Doris' Samsynsklinik.

Vi får hurtigt en aftale og kommer derhen, så vi kan få at vide om Maja kan hjælpes. Første gang hvor Maja skal gennemgå en masse tests for at få klarlagt hendes problem, er hun fuldstændig færdig af træthed og af at koncentrere sig så meget. Det tager en times tid hver gang vi er hos Doris i Samsynsklinikken. Når vi går derfra har vi øvelser med hjem til ca. 3 eller 4 uger. Vi skal træne ca. en halv time hver dag.

Maja startede i oktober 2010. Efter et par måneder kunne vi begynde at se , der skete noget. Vi har hver dag læst med Maja, og lige så stille fik hun nemmere ved at læse. Vi har læst Harry Potter bøger. Det er svære bøger, men da det var det, der kunne få hende til at læse og holde hendes interesse fanget, lavede vi den aftale at hun læste en side og vi resten af kapitlet. Selvfølgelig hjalp vi også med at stave de vanskelige ord.

Maja har gået 9 måneder hos Doris i Samsynsklinikken og er snart færdig med hele programmet. Indimellem har det været rigtig hårdt for Maja. Hun har bl.a. skulle dreje rigtig meget rundt. Hun fik hovedpine og kvalme hver gang, så der skulle lokkes med noget engang imellem. Små gaver når målene var nået og hun har trænet godt og det har hjulpet meget.

Vi har kunnet se fremskridt igennem hele forløbet. Maja hat selv været lidt længere om at se fremskridtene, men når det så skete, har det været lidt af en 'aha' oplevelse.

Der gik ca. 3 måneder så havde hun ikke brug for læsebrillerne mere. Hendes læsehastighed er blevet meget bedre. Hun kan læse nu og uden at have en finger på hvert ord. Kan finde tilbage til læsestedet, hvis det mistes. Det sker dog ikke så meget mere. Læseforståelsen har hun heller ikke problemer med mere. Ombytter ikke d og b mere. Bogstaverne står stille. Hun kan nu gribe en bold. Hendes balance er blevet meget bedre.

Kan nu læse og koncentrere sig i lang tid. Har fået lysten til at læse og læser tit selv 'Anders And og Jumbo' bøger inden hun skal sove. Hovedpinen klager hun sjældent over. Har kun haft et enkelt migræneanfald i hele perioden. Køresygen er også væk.

Maja Hansen og Malene Svendsen.