TV2 PRAXIS HANDLER 25. MAJ OM TRAIN YOUR EYES

<< Nyheder
21. maj 2010

TV2 Praxis sætter fokus på samsynsfejl - find indslaget under "presse - TV"

Nedsat samsyn skyld i læseproblemer for 100.000 danske skolebørn!

10-30 % af de danske skolebørn har statistisk set nedsat samsyn i en sådan grad, at det giver indlæringsproblemer. De danske skolebørn får bare ikke undersøgt om deres øjne kan finde ud af at arbejde sammen, når de starter på 10 års skolegang – det på trods af, at de forventes at læse med netop deres øjne! Sammenhængen mellem synet og læsning er helt overset i debatten om børns læseevne.

'Kæmpe nederlag for elevernes, og en mængde frustrationer fra lærernes side kan en dygtig og veluddannet optometrist afhjælpe. For ikke at tale om alle de penge staten kunne spare på ekstra undervisning', udtaler Maria Beadle Kops, optometrist og indehaver af firmaet TrainYourEyes.com.

Caroline på 10 år med samsynsfejl
TV2 Praxis har igennem et helt år fulgt firmaet TrainYourEyes, der har specialiseret sig i screening og optræning af samsynet. I den forbindelse har de blandt andet fulgt optræningen, af en helt almindelig 10 årige dansk pige, Caroline, der havde store læse,- skrive- og staveproblemer pga. samsynsfejl. Hun havde typisk 6-8 fejl i hver diktat, kunne kun læse 3 sider i en bog – og det foregik i et hakkende tempo. Efterfølgende kunne hun ikke huske hvad der stod. Desuden kunne hun ikke følge med i underteksterne på TV som veninderne. 'Der findes mindst 2 i hver klasse som Caroline', fortæller Maria Beadle Kops.

Også speedway verdensmesteren Nicki Pedersen har samsynsfejl
I TV programmet gennemgår Nicki Pedersen TrainYourEyes-sportstesten, modificeret til motorsport. Her får Nicki selv syn for sagen på, hvorfor han ikke kan vurdere afstanden hen til startsnoren – samt forklaringen på hvorfor han altid har haft svært ved at læse og stave. 'Vi har efterhånden testet 1.300 elitesportsfolk, og rigtigt mange af dem vil have stor gavn af en optimering af samsynet – både for at blive bedre til deres sport men også for at blive bedre læsere' udtaler Maria Beadle Kops

Den ultimative test: 20-30 minutters screening af skoleelever
Optræning af samsynet har været brugt igennem de sidste 100 år i USA. Siden år 2000, hvor TrainYourEyes startede op, er træningen også blevet udbredt i Danmark. Efterhånden er der så mange veluddannede optometrister og andre eksperter på området hos TrainYourEyes, at det vil være realistisk at gennemføre screeninger af alle elevers samsyn i indskolingsfasen. Det tager kun 20-30 minutter pr elev. I TV2 Praxis programmet sættes TrainYourEyes på den ultimative prøve: De skal screene en klasse på 23 elever, og ud fra de objektive resultater give deres bud på, hvem der er klassens svage, mellem og gode læsere.

Nødvendige forudsætninger for at læse
'Vi lærer ikke børn at læse, men vi hjælper dem med at have de optimale forudsætninger for det' udtaler Maria fra TrainYourEyes. 'Hvis et barn ikke kan stille skarpt på bogstaverne eller ser dem direkte dobbelte er det meget svært at lære at læse optimalt. Via samsynstræning kan barnet lære at bruge øjenparret korrekt – selve læsningen lærer de i skolen.'